Dostupnost

Opšte

Sokobanja je grad i središte istoimene opštine u Republici Srbiji. Nalazi se u središnjoj Srbiji i pripada Zaječarskom okrugu. Grad je poznati turistički centar.

Lokacija:

Sokobanja

Zemlja:

Srbija

Tip smještaja:

Apartman

Kapacitet:

1-6 osoba

Opis lokacije:

Sokobanja je prva ekološka opština u Srbiji i ima najdužu tradiciju razvoja banjskog turizma. Pored velikog broja termomineralnih izvora Sokobanju karakteriše i specifična mikroklima, koja naročito pogoduje lečenju respiratornih oboljenja. Mineralna sokobanjska voda je čuvena u svetu. Njena lekovitost i dejstvo na organizam porede se sa vodama Bad Gaštajna u Austriji.
Sokobanjska kotlina je oblast u centralnom delu jugoistočne Srbije, jasno organičena sa svih strana planinama do 1600 m nadmorske visine. Ona leži između planine Rtnja na severu, Ozrena, Leskovika i Device na jugu i između moravske doline na zapadu i timočke na istoku. Ovako ograničena sokobanjska kotlina zahvata površinu od 525,5 km ² i izdužena je u pravcu istok- zapad. Dugačka je 15 km. Preko bovanske na zapadu i skrobničke klisure na istoku, sokobanjska kotlina spaja moravski na jednoj (preko bovanske klisure) i timočki sliv (knjaževačkom klisurom) na drugoj strani. Pored ovoga, sokobanjska kotlina je na severu, preko visokih presedlina Lukavice i Rasinačkog sedla, vezana sa oblašću Crne reke, a na jugu preko Ozrena za golačka sela i moravsku dolinu. Sokobanja se nalazi na 43º 38’ 29” severne geografske širine i na 21º 52’ 37” istočne geografske dužine. Od Beograda je udaljena 230 km, od Novog Sada 320 km, a od Niša i niškog aerodoroma 60 km. Najvećim svojim delom Sokobanja se oslanja na planinu Ozren. Prosečna nadmorska visina banje je 400 m.
Vazduh koji ispunjava Sokobanju definiše ruža vetrova i harmonija prirode i reljefa. Bogat je kiseonikom i ozonom što je odlično za život. Prisustvo pozitivnih i negativnih jona u etru, odnosno povoljna jonizacija, osvežava i okrepljuje čovekov organizam. U okolini u prečniku od 30 km nema fabričkih dimnjaka, pa samim tim ova banja nema ni zagađene vode ni zemljište. To dokazuje i ptica vodomar koja je vrlo osetljiva na zagađenu okolinu. Nad kotlinom postoji stalno kruženje svežeg šumskog vetra. Vazduh, Soko Banja koristi i za lečenje ozbiljnijih plućnih bolesti. Noću, hladan vetar koji se spušta sa Rtnja i Ozrena ka Moravici donosi prijatnu svežinu letnjim noćima. Meštani ga zovu noćnik. Zimi često duva jugo, koji brzo povišava temperaturu, topi sneg i isušuje zemljište.
Aqua park “Podina” nalazi se u Sokobanji! Kompleks se prostire na 1,6 hektara i sadrži poluolimpijski bazen sa sportskom opremom, kupalište za odrasle i decu, bazen sa tri tobogana i upravnu zgradu sa pratećim sadržajima. Ukupna površina vodenih sadržaja iznosi 1.380 metara kvadratnih. Akva park “PODINA” je od centra Sokobanje udaljen 1,5 km i izgradjen je u okviru sportsko-rekreativnog kompleksa Podina. Ovaj zabavni vodeni kompleks izgrađen je na površini od 16 000 m² i može da primi oko 2000 posetilaca. Kompleks sadrži: poluolimpijski bazen sa sportskom opremom, kupalište za odrasle i decu, bazen sa 3 tobogana, u centru vodenog parka je i bar-šank sa pićem, oko svih bazena se nalaze frižideri sa sladoledima, ležaljke za sunčanje, suncobrani i upravna zgrada sa pratećim sadržajima. Akva park pruža mogućnost celodnevne zabave i rekreacije za sve starosne kategorije posetilaca. U toku leta organizuju se raznovrsni kulturno-zabavni i sportsko-rekreativni sadržaji, kako bi se upotpunio i obogatio boravak posetilaca.

O nama:

Ime korisnika – kcbor

Ime i Prezime – Zvonko Damnjanović

5-to člana Porodica sa 3 troje odrasle dece (1 gimnazijalac i dvoje studenti). Zainteresovani za Crnogorsko primorje isključivo Bokokotorski zaliv u letnjem terminu. 01.08. do 20.08.2015. i Beograd za duži boravak.

Mogućnosti

  • Bazen
  • Kupatilo
  • Parking
  • Restoran
  • Saloni / barovi
  • Spavaća soba
  • Toalet / WC
  • Tuš

Žao nam je, ne postoje pregledi za ovaj smještaj.

Srbija

Stvari koje treba učiniti - opšta

Srbija je parlamentarna republika u jugoistočnoj Evropi. Službeno ime države je Република Србија/Republika Srbija. Graniči na sjeveru sa Mađarskom, na istoku sa Rumunijom i Bugarskom, a na jugu sa Makedonijom, na jugozapadu sa Crnom Gorom, a na zapadu sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom. Srbiju čine tri velike geografske cjeline: Panonska nizija, brežuljkasti predjeli s nižim planinama i nizinskim proširenjima, te planinsko-kotlinsko područje.

Sport i Priroda

U IZRADI

Noćni život

U IZRADI

Kultura i Istorija

U IZRADI
Opširnije